درد مشترک استقلال و پرسپولیس
با گذشت ۱۹ هفته از رقابتهای لیگ برتر، خط حمله استقلال که با حضور ۳ بازیکن پر آوازه شکل گرفته است، کمتر از حد انتظار گلزنی کرده تا جایی که هنوز تعداد گلهای هیچیک از این مهاجمان از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نکرده و این در حالی است که مهاجمان این در اکثر بازیها به طور کامل بازی کردهاند و بیشترین دقایق حضور در میدان را در بین بازیکنان این تیم به خود اختصاص دادهاند.
استقلال در حالی با این مشکل دست و پنجه نرم میکند که رقیب دیرینه اش هم همین درد را دارد و در دیدارهای اخیر مهاجمانش فرصتهای زیادی را از دست دادهاند و عملکرد خوبی در گلزنی نداشتهاند.
ارسلان مطهری
مطهری بهترین گلزن این فصل آبی پوشان است که در تمام دیدارهای این فصل آنها حضور داشته و به جز دو بازی مقابل مس رفسنجان و فولاد که به عنوان بازیکن جانشین وارد زمین شد، در ۱۷ بازی دیگر این تیم در ترکیب اصلی قرار داشت.
مجموع دقایق حضور مطهری در میدان ۱۵۰۸ دقیقه است و از این نظر بعد از قایدی پرکارترین بازیکن فصل آبیها بوده است. مطهری که فصل گذشته در یک نیم فصل (دوم) ۵ گل برای این تیم به ثمر رساند و مجموع گلهای زدهاش فصل گذشتهاش ۱۰ گل بود، در این فصل به ازای هر ۳۰۱ دقیقه بازی یک گل به ثمر رسانده که این نمیتواند آمار قابل توجهی برای او باشد.
مهدی قایدی
این مهاجم بوشهری و ملی پوش که بهترین سالهای فوتبالش را سپری میکند، فصل گذشته را با ۱۰ گل و ۱۰ پاس گل به اتمام رساند تا بهترین بازیکن فصل در فاز تهاجمی باشد. قایدی که دارای رکورد بیشترین دقایق حضور در ترکیب آبی پوشان تا پایان هفته نوزدهم است، با اینکه در بحث پاس گل همچنان موفق عمل کرده و با ۶ پاس گل بهترین بازیکن لیگ در این آیتم است، اما در گلزنی توفیق فصل گذشته را نداشته و با ۴ گل بعد از ارسلان مطهری و در کنار وریا غفوری دومین گلزن برتر آبی پوشان است.
قایدی نیز در تمام ۱۹ دیدار آبی پوشان حضور داشته و به جز دو بازی مقابل ذوب آهن و پیکان که به عنوان بازیکن جانشین به میدان رفت، در سایر دیدارها در ترکیب اولیه قرار داشت. وی در این ۱۹ بازی ۱۵۰۷ دقیقه در میدان حضور داشته است و به ازای هر ۳۷۷ دقیقه یک گل به ثمر رسانده است.
قایدی همچنان با ۴ گل، ۶ پاس گل و گرفتن ۲ پنالتی (یکی منجر به گل) ارزشمندترین بازیکن این فصل آبی پوشان در فاز تهاجمی است و به تنهایی روی ۱۱ گل از ۲۲ گل آبی پوشان تاثیر مستقیم داشته است؛ وی در هر ۱۳۷ دقیقه یا یک گل برای استقلال زده، یا یک پاس گل داده و یا یک پنالتی منجر به گل گرفته است.
شیخ دیاباته
بهترین تحلیل را در مورد آقای گل فصل گذشته، آقای گل سابق استقلال و بهترین گلزن همه ادوار لیگ برتر که به تنهایی با ۳ بار آقای گل شدن در لیگ برتر چهره شاخص این مسابقات بود، انجام داد. رضا عنایتی در مورد دیاباته گفت: «این شیخ، شیخ پارسال نیست و با روزهای آرمانیاش فاصله دارد».
دیاباته که فصل گذشته با ۱۵ گل آقای گل لیگ برتر شد و در بین هواداران استقلال هم از محبوبیت خاصی برخوردار است، در پایان هفته نوزدهم بیشتر از ۲ گل به ثمر نرسانده و جالب اینجاست که او هر دو گل را در یک بازی زده است.
مهاجم مالیایی آبی پوشان بازیهای زیادی به خصوص در اوایل فصل را به دلیل مصدومیت از دست داد، اما باز هم او با احتساب حضور در ۱۰ بازی، تعداد قابل ملاحظهای گل به ثمر نرسانده است.
جمع دقایق حضور دیاباته در میدان ۵۳۴ دقیقه است و او به ازای هر ۲۶۷ دقیقه بازی یک بار گلزنی کرده است که این نشان میدهد او به لحاظ تعداد گل در مقایسه با تعداد بازی، عملکرد بهتری از قایدی و مطهری داشته است.
مشکل از کجاست؟
استقلال در پایان هفته نوزدهم تنها ۲۲ گل به ثمر رسانده که این تعداد گل برای تیمی که داعیه قهرمانی در سر دارد آمار خوبی نیست. در لیگ کم گل ایران همین تیم استقلال که معدل ۱/۱ گل به ازای هر بازی دارد، سومین خط حمله برتر مسابقات را دارد. اما فاصله این تیم سوم تا تیم اول که سپاهان باشد، ۱۳ گل است.
آبیها در حالی ۲۲ بار موفق به گلزنی شدهاند که مهاجمان این تیم در مجموع ۱۱ گل (نیمی از گلهای این تیم) را به ثمر رسانده و ۱۱ گل دیگر توسط مدافعان و هافبکها به ثمر رسیده است.
اما اینجا سئوال پیش میآید که آیا مهاجمان استقلال کارایی شان دچار خلل شده و فرصت سوزی میکنند، یا مسائل دیگری روی عملکرد آنها تاثیر گذار است.
در این خصوص مسعود اقبالی مربی سابق استقلال و مدرس کنفدراسیون فوتبال آسیا میگوید: مهاجمان استقلال در این فصل مثل گذشته تغذیه نمیشوند و تعدادی از گلهایی که آنها به ثمر رساندهاند یا حاصل ضربات ایستگاهی بوده؛ و یا مهاجمان خودشان برای خودشان فرصت سازی کردهاند که به عنوان نمونه به گل دقیقه یک مطهری در دربی اشاره میکنم.
گودرز حبیبی یکی از پیشکسوتان استقلال که در دهه پنجاه بازیهای زیادی برای این تیم انجام داده مهمترین مشکل کم گل زدن مهاجمان و مجموعه این تیم را به عدم خلاقیت در خط میانی و عدم تنوع در نوع حملات میداند.
حبیبی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: خط میانی استقلال همیشه از هافبکهای خلاق و طراحی سود میبرده که کارگردانی حملات این تیم را بر عهده داشتند. این هافبکها یا پشت مهاجم بازی میکردند و یا کار بازیسازی را از عقب میدان انجام میدادند. یدالله اکبری، جواد نکونام، علی کریمی، امید ابراهیمی، سرور جباروف، مجتبی جباری، فابیو جانواریو و… را میتوان مصداق بارز این هافبکها دانست. در این فصل فقدان چنین بازیکن طراحی در خط میانی استقلال کاملاً مشهود است.
مقایسه با فصل گذشته
آبی پوشان فصل گذشته را با آندره استراماچونی آغاز کردند که او پایه یک تیم کاملاً تهاجمی را گذاشت و بعد از جدایی وی، در نیم فصل دوم فرهاد مجیدی مسئولیت هدایت این تیم را پذیرفت.
سازمان دفاعی استقلال در فصل گذشته خیلی موفق نبود و با ۳۱ گل خورده در ۳۰ بازی آمار خوبی نداشتند و حتی از تیم پارس جنوبی که به لیگ یک سقوط کردند بیشتر گل خوردند؛ اما با این حال آنها با ۵۵ گل تهاجمیترین تیم فصل شدند و حتی از پرسپولیس که قهرمان مسابقات شد، ۹ بار بیشتر گلزنی کرده بودند.
با اینکه مهدی قایدی در فصل گذشته با ۱۰ پاس گل بهترین گلساز تیمش شد، اما از نقش بازیسازی بازیکنی مثل علی کریمی به هیچ وجه نمیتوان گذشت. بازیکنی که کارگردان اصلی آبیها در مرکز میدان بود و خلا بازیکنی نظیر او در این فصل کاملاً مشهود است.